A szenátus megszavazta a polgármesterek béremelését

A szenátus csütörtökön elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint a polgármesterek és megyei tanácselnökök havi javadalmazását kettőtől harminc százalékig terjedő arányban megemelik. A jogszabályról a képviselőháznak is döntenie kell.

A tervezet szerint a megyei tanácselnök havi járandósága bruttó 6 612 lej, az alelnöké pedig 5 941 lej lesz. Egy 320 ezer lakosnál nagyobb város esetében a polgármester javadalmazása 6 333 lej, az alpolgármestereké 5 774 lej lesz. Az ennél kisebb városok esetében a városvezetőt 4 909 lej illeti meg. Községek esetében lakosságszámtól függően 3 300 és 4 000 lej között lenne a polgármester javadalmazása.

A tervezetet az RMDSZ is megszavazta. A szövetség közleménye szerint a módosítás értelmében a kisebb települések vezetését ellátó polgármesterek jövedelme növekedni fog.

 „Az érvényben lévő fizetések a felelősséghez képest alacsonyak, illetve a decentralizációs törvénnyel, új feladatokkal bővül a polgármesterek munkája, ezért az új jogszabálytervezettel a fennálló aránytalanságokat próbáljuk kiegyenlíteni” – mutatott rá Végh Sándor, az RMDSZ Szilágy megyei szenátora. A szenátus költségvetési bizottságának tagja elmondta: a szakbizottsági ülésen egyöntetűen megszavazták a módosítást, annak ellenére, hogy a kormány negatívan véleményezte a módosító javaslatot.

Az RMDSZ szenátusi frakciójának tagjai teljes mértékben támogatták a tervezetet. Úgy vélik, hogy a polgármesterek feladatköre folyamatosan bővül, így megilleti egy tisztességes, megérdemelt fizetés a helyi tisztségviselőket.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?