Aprópénzért adják a káposztát Nagykároly környékén

Míg a gyenge termés miatt a burgonya ára felfelé szökik, s kilója már a három lejhez közelit, a káposztáé továbbra is irreálisan alacsony az ország észak-nyugati részeiben. A Nagykároly környéki falvakban, például Piskolton akár három-négy baniért is vásárolhatunk, ha legalább 5O-6O kilót veszünk. A dinnyéjéről is híres községben a járda szélén, a kapukban és az udvarokban hatalmas kupacokba és a traktorok utánfutóin kínálják a húshoz valót, s ha valaki egy egész szállítmányhoz szükséges mennyiséget, mondjuk négy-öt tonnát vesz, akár két baniért is megkapja kilóját. De még így is nehéz eladni a több száz tonnára becsült mennyiséget. Van olyan gazda, aki a maszol.ro munkatársának elmondta, hogy több tonna káposztát feletet az állatokkal, mások meg ott hagyják a mezőn a vadaknak, vagy éppen kiszántják.

Az Ugocsa-részekhez tartozó halmiakkal és a kökényesdiekkel együtt, akik a földieper mellett szintén sok káposztát termelnek, többen a szatmárnémeti piacokon próbálják eladni áruikat, de ott se nagy a keletje, bár egy lejen alul kínálják. Többnyire a téli savanyításra legyalult, s műanyag zsákokban előkészített káposztát veszik – vélhetően a közelgő a disznóvágások miatt. Az egyik halmi gazda, Gyermán Liviu lapunknak azon kesergett: igaz ugyan, hogy az egy hektár termést  - vagyis közel tíz tonna káposztát – szinte mind eladott, de ezért sokszor be kellett jöjjön a szatmári piacra,  ami nagy üzemanyagköltséggel is jár . „A mezőgazdaság csak ilyen: ha kicsi terem az is baj, ha sok terem az is baj. Valamit ki kellene találni, hogy a gazda legalább a nagyobb terméskor, mint az idei is volt, megtalálja a számítását!”- mondta Liviu gazda, aki a jókor jött esők és az időben elvégzett növényápolás következtében öt-hat kilós káposztafejeket is vágott kertjében.

Fodor István mérnök, a megyei mezőgazdasági kamara igazgatója úgy véli: a gazdáknak reklámra, marketingre van szüksége. „Vannak régiók, ahol kevés káposzta termett, s nem kell sajnálni azt a pár lejt a hirdetésekre” – mondta az igazgató.

Kimaradt?