Miért nem jegyzik külföldön a román borokat?

Minden idők legjobb helyezését érte el egy tokaji bor a Wine Spectator idei toplistáján. Az első száz között romániai bor nem szerepel, ami Kormos Zoltán kolozsvári borszakértő szerint nem meglepő, a hazai pincészetek termékei közül ugyanis elvétve akad olyan, amelyik megüti a nemzetközi szintet.

Magyar bor is szerepel a Wine Spectator szaklap hétfőn közzétett, a világ legjobb borait rangsoroló 2013-as százas listáján. A tekintélyes folyóirat a huszadik helyre rangsorolta a Chateau Dereszla 2007-es 5 puttonyos tokaji aszúját, amelyen a maximálisan elérhető 100 pontból 95-öt kapott (idén a legmagasabb elért pontszám 98 volt, 90-nél kevesebbet egyetlen, a listán szereplő bor sem kapott).

A Wine Spectator szakértői érett, intenzív és dinamikus borként jellemzik, az édes ananász, sárgabarack és mangópüré ízjegyeivel. Gazdag, mégis tiszta bor, sok vaníliával, szerecsendióval és egyéb egzotikus fűszerrel, hosszú utóízzel - áll az értékelésben. Magyar bor korábban sosem ért el ilyen előkelő helyezést. A listán nem szerepel román bor. A Wine Spectator adatai szerint a díjazott tokaji aszú palackja 40 dollárba kerül. A Top 100-ba bekerült nedűk legdrágábbika 150 dollárba kerül, néhánynak palackját azonban már 11 és 15 dollár közötti összegekért vesztegetik.

 Az 1988 óta minden évben összeállított listán idén is a vörösborok dominálnak: a dobogóra ezúttal spanyol (Cune Rioja Imperial Gran Reserva, 2004), francia (Chateau Canon-La Gaffeliere, Saint-Emilion, Bordeaux, 2010) és amerikai (Domaine Serene Pinot Noir, Willamette Valley Evenstad Reserve, Oregon 2010) borok kerültek. A legjobb húszba három fehérbort válogattak be a szerkesztők, a tokaji aszún kívül egy kaliforniai (Kongsgaard, Napa Valley, 2010) és egy dél-afrikai (Hamilton Russell, Hemel-en-Aarde Valley, 2012) chardonnay-t. Az amerikai szaklap kostolói évente több minr 15 ezer bort értékelnek, és ezek közül választják ki azokat melyek felkerülnek a Top 100-as listára.

Kormos Zoltán kolozsvári borszakértő elmondása szerint a Wine Spectator a világ egyik legtekintélyesebb szaklapja. “Súlya van annak, ha egy bor felkerül a toplistájukra, ami aztán meglátszik az eladásokon is” – nyilatkozta a maszol.ro-nak a szakember. Nem véletlen, hogy romániai bor nem szerepel a rangsorban, véli Kormos, a hazai pincészeteket ugyanis nemigen jegyzik nemzetközi szinten. Ennek legfőbb oka, hogy a hazai bortermelés nem elégíti ki a belföldi keresletet, a forgalom kb. 20 százalékát import borok teszik ki. Ilyen körülmények között a romániai pincészetek nincsenek rászorulva arra, hogy nemzetközi mércével mérve is minőséginek számító borokat készítsenek.

 

Kimaradt?