Băsescu felülvizsgáltatná az állami vállalatok vezetőinek bérezését

Felülvizsgálatra visszaküldte a parlament elé Traian Băsescu azt a rendeletet, amely alapján jelentősen emelkedhet a veszteséges állami vállalatok vezetőinek bére, illetve nagy összegekkel emelhető meg az igazgatótanácsi tagok díjazása.

A rendelet egyebek között a magánmenedzserek vezette vállalkozások vezetőinek béréhez igazítaná a veszteséges állami cégek sok esetben politikai alapon kinevezett igazgatójának fizetését, e mellett szabad kezet ad az állami vállalatok ugyancsak pártpreferenciák alapján delegált igazgatótanácsi tagjainak abban, hogy a jelenleg ülésenkénti 47 lejes díjukat a vállalat vezérigazgatója bérének akár 25 százalékáig emelhessék.

Traian Băsescu diszkriminatívnak nevezi a cégvezetők bérének megemelését, állítása szerint a magánmenedzserek kiválasztásának módja más kritériumok szerint zajlik, a módosításban érintett vállalkozások pedig nem ezt az eljárást alkalmazzák a vezetőség kijelölésekor.

Köztudott ugyanis, hogy sok állami vállalkozás élére politikai alapon neveznek ki vezetőket. A magánmenedzserek vezette állami vállalatok élére fejvadász cégek javasolnak szakértőket, melyek szigorú kritériumoknak kell megfeleljenek. Ezen vállalkozások vezetőinek döntéseibe ugyanakkor a szakminisztériumok nem szólhatnak bele.

Traian Băsescu kifogásai szerint ugyanakkor megalapozatlan az igazgatótanácsi tagok ülésenkénti juttatásának emelése. Ezek az összegek akár a 3-4 ezer eurót is elérhetik, mivel a hasonló vállalkozások vezetőinek havi bére a legtöbb esetben meghaladja a tízezer eurót.

Kimaradt?