Nem lesz több Nokia mobiltelefon

A Nokia részvényesei kedden jóváhagyták a vállalat mobilgyártó üzletágának eladását. A Nokia és a Microsoft még szeptemberben állapodott meg az 5,44 milliárd eurós üzletről, amit várhatóan a jövő év első három hónapjában zárnak le, ha minden szabályozói engedélyt megszereznek.

A finn cég veszte az lett, hogy túl későn vette fel a kesztyűt az okostelefon-piacon, de az egykor ikonnak számító Nokia a végére felgyorsult: októberben bemutatta az első tabletjeit, új okostelefonokkal és úgy nevezett phabletekkel készül a már ismert Lumia készülékek mellett. Ez mind a Microsofthoz kerül, de az még nem egyértelmű, hogyan alakul a Nokia márkanevek sorsa.

A részvényesek döntésével egyértelművé vált, hogy a finn cég több mint 30 év után nem gyárt több mobiltelefont.

A tranzakció nyomán a Microsoft veszi át a telefonok tervezésével, gyártásával, értékesítésével, marketingjével és támogatásával kapcsolatos összes feladatot, valamint mintegy 32 ezer alkalmazottat, köztük 18 ezernél is több gyári munkást. A Microsofté lesz a Lumia és az Asha márka és megörökli a Qualcomm-Nokia szabadalmi licencmegállapodást is. A Nokia név viszont nem marad a Lumiákon, az egyezség értelmében az eddig kiadott modellek használhatják a finn gyártó nevét, a következő sorozatok azonban Microsoft Lumia néven jelennek meg.

Kimaradt?