Nagyot zuhant a román autópiac

Nagyot zuhant a romániai autópiac októberben, a forgalomba hozott új gépkocsik száma 17,5 százalékkal csökkent, ami a régió legnagyobb esését jelenti.

Az Európai Autógyártók Szövetségénak (ACEA) kedden közzétett adatai szerint októberben Romániában mindössze 5600 új gépkocsit helyeztek forgalomba, ennél gyengébb adatok csak Ciprusról érkeztek. Szeptemberben az országban még 6800 új gépkocsi került az utakra.

Európában októberben 4,6 százalékkal bővült a piac, elsősorban a több mint 30 százalékkal növekedő Spanyolország miatt, ahol a kormány új autók vásárlásra ösztönöző programot indított. Magyarországon is kiválóan alakultak az autóértékesítési számok, a 26,7 százalékos emelkedés 5 100 gépkocsi eladását jelenti.

Európa-szerte a Dacia továbbra is a legkedveltebb gépkocsimárkák közé tartozik, a szeptemberi 21 ezerről 24 500-ra ugrottak az eladások, ami 16,8 százalékos emelkedésnek felel meg. Az év első tíz hónapjában azonban itthon 16,5 százalékkal esett a piac 46 700 újautó értékesítéssel. Ebben a periódusban Európa-szerte 3,1 százalékos csökkenést regisztráltak.

Kimaradt?