Országos tüntetéssel fenyegetőznek a kamionosok

Országos tüntetésekkel fenyegetőznek a fuvarozók, ha a Szállítási Minisztérium nem talál megoldást a közúti infrastruktúra fejlesztésére, a túlzott adózás csökkentésére illetve a szabályozás folyamatos módosításának beszüntetésére.

Az Országos Közúti Konföderáció keddi közleményében emlékeztet: a májusi tiltakozásukat is azt követően szüntették be, hogy ígéretet kaptak a szállítási minisztériumtól a felvetett problémák megoldására. Ez azonban máig nem történt meg, jelenleg is ugyanazokkal a problémákkal kell nap mint nap szembenézzenek.

A fuvarozók követelik, hogy az üzemanyag jövedéki adójából ezer literenként legkevesebb 130 eurót igényelhessenek vissza. Mint írják: hasonló intézkedéssel Európa-szerte lehet találkozni. Az üzemanyag jövedéki adójának literenként hét eurócenttel való emelését valamint az adó kiszámítási módozatának változtatását visszaélésnek tartják, amely rendkívül károsan érinti a fuvarozókat.

A fuvarozók korábban is az útadó eltörlését szorgalmazták, ezt azonban a szállítási tárca elutasította, arra hivatkozva, hogy nélkülözhetetlen a közúti infrastruktúra fejlesztéséhez. A kamionosok ugyanakkor a közúti áruszállítást érintő, általuk barátságtalannak tartott jogszabályok megváltoztatását, és a korrupció felszámolását sürgették, valamint a bírságok enyhítését, amelyek szerintük nem állnak arányban a kihágás súlyával.

Kimaradt?