Csak a pályakezdő tanárok és rezidens orvosok bérét emeli a kormány

Nem változik a jövő évben közalkalmazottak bruttó alapfizetése, sem a különböző juttatásaik összege a kormány sürgősségirendelet-tervezete szerint. Csupán a pályakezdő pedagósusok részesülnek tíz százalékos béremelésben, valamint a rezidens orvosok és gyógyszerészek kapnak majd havi 670 lejes plusz juttatást öszötndíj formájában.  

A kormány indoklása szerint a teljes közalkalmazotti szféra bérének megemelése túlságosan megterhelve az állami költségvetést.

A rendelet tervezetet előírja: 2014-ben a közalkalmazottak bruttó alapbére a 2013 decemberi összeg marad. Kivételt képeznek a hat évnél rövidebb ideje oktató pedagógusok, akiknek a fizetését tíz százalékkal emelik.

Január elsejétől ugyanakkor a bruttó háromezer lejnél kisebb fizetésű – az összegbe nem számolják bele a munkaidőn túli ügyeletek javadalmazását – rezidens orvosok és gyógyszerészek havi 670 lejes juttatásban részesülnek. Az összeg nem az alapfizetés része, így nem vonják le belőle a társadalombiztosítási járulékot sem. A pénzt az Egészségügyi Minisztérium költségvetéséből fedezik.

Victor Ponta miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy szándékaik szerint havi 150 eurónak megfelelő ösztöndíjat biztosítanak a rezidens orvosoknak illetve gyógyszerészeknek. A rendelettervezet szerint tevékenységük kiemelt fontossága miatt vonzóbb jövedelmet kell biztosítani a közalkalmazottak megközelítőleg 21 százalékát kitevő oktatóknak. A rezidens orvosok bére is nagyon alacsony, emiatt sokan kénytelen külföldön keresni munkát.

Kimaradt?