Magyar-román üzleti fórumot tartottak Szatmárnémetiben

Csaknem másfélszáz romániai és magyarországi vállalkozó, közgazdász, pénzügyi szakember vett részt a hétvégén azon a Szatmárnémetiben tartott üzleti fórumon, melynek fő témája a határon átívelő kapcsolatok fejlesztése és erősítése volt, különös tekintettel az észak-nyugati régióra.

Nagy Attila helyi vállalkozó, a találkozó főszervezője hangsúlyozta, bár egymás mellett élünk, még mindig nem ismerjük eléggé egymást, nem élünk kellően a közelség és a közös uniós tagság felkínálta lehetőségekkel.

Szücs Zoltán kolozsvári magyar konzul szerint ez a találkozó is hozzájárul, hogy e lehetőségeket az érintettek jobban megismerjék. Másrészt fontosnak tartja, hogy az együttműködés az eddigieknél szervezettebb legyen. Amiért a Romániai Magyar Közgazdászok Társasága sokat tehet, és próbál is tenni –tudhattuk meg Pajzos Csabától, az RMKT vezetőjének beszámolójából. Az elnök több olyan kezdeményezésüket ismertette, ami ebbe az irányba mutat. Külön is szólt az erdélyi magyar szakoktatás megszervezésének az elengedhetetlen szükségességéről és kiterjesztéséről. Kovács Béla a budapesti Nemzeti Külgazdasági hivatal képviselője ismertette azokat az eszközöket, amelyekkel intézménye a határon túli magyar vállalkozókat segítheti.

Többen is kitértek a határon átívelő kapcsolatok gyakorlati problémáira és azok megoldási lehetőségeire. Kerezsi Miklós válságkezelő közgazdász és Schupler Helmuth a miskolci egyetem tanára ebben a kérdésben tartott előadást. A nyíregyházi illetőségű Kerezsinek hosszú évek óta kapcsolata van az  itteni vállalkozókkal, ráadásul a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen is tanít.

Elmondása szerint a fiatalok nyitottabbak az együttműködésre, mint az idősebbek, már csak azért is, mert őket nem terheli a múlt szembeállása, az egymásról kialakult, sokszor közhelyszámba menő rossz vélemény. „Aki például azzal indul ide, hogy a románoknak bármit el lehet adni, az jobban teszi, ha meg se próbálja. Rég elmúltak azok az idők, hisz ma a román piacon német, francia, angol, holland és más nyugati cégekkel és árukkal kell versenyezni, s aki ezt nem veszi észre, az vak!” – fogalmazott Kerezsi.

Schupler Helmuth a régió szállítási és utazási infrastruktúrájának elmaradottsága mellett egyebek mellett arról beszélt, hogy a jelenleginél is sokkal nagyobb nyitottságra van szükség a határon átívelő kapcsolatokban. „Vegyük már észre, hogy a fejekben is többféle gátat le kell bontani” - hamgsúlyozta. Szerinte a gazdasági kapcsolatok erősítésének az is feltétele, hogy a kulturális kapcsolatok is szorosabbak legyenek, mert a két dolog nagyon is összefügg. 

Kimaradt?