A Nép Háza vonzza a legtöbb turistát Bukarestben

A parlament jelenlegi épülete, a Nicolae Ceaușescu volt kommunista diktátor által megálmodott rekordméretű épület a legkeresettebb bukaresti idegenfogalmi célpont, amely évente több tízezer embert vonz.

Bukarest központjában az 1980-as években épült meg jelentős anyagi és emberi áldozattal a kommunista kormányzati negyed, amelynek központi épületét a "fáraói" méretű, Nép Házának keresztelt és a köznyelvben ma is így nevezett hatalmas beton, acél és márvány építmény képezi.

Ez az épület jelenleg a főváros célpontja. Casa-Poporului1. Ez a látogatószám az épület működtetőinek körülbelül félmillió euró hasznot hozott a belépők értékesítéséből - írta szerdán a România liberă napilap.

Bekerült Guinness Rekordok Könyvébe

A külföldiek aránya azért figyelemreméltó, mert Romániában a turistáknak csak mintegy egyötödét teszik ki a külföldiek. A Ceaușescu szüleményének tartott épület esetében azonban éppen fordított az arány. Kolosszus a legnagyobb, a legdrágább és a legsúlyosabb épület kategóriájában is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Mérete alapján például a világ második legnagyobb épületének számít a Pentagon után.casa-poporului-interior

Ezen túl azonban alaposan megoszlanak a vélemények esztétikai értékéről, hiszen számos művészettörténész giccsesnek, ízléstelen betonkolosszusnak tartja.

A romániai kommunizmus megszorítások és szegénység által jellemzett utolsó évtizedében a diktátor házaspár nem takarékoskodott saját dédelgetett tervével. A mintegy hétszáz műépítész által megtervezett 270 méter hosszú, 245 méter széles, 66 ezer négyzetméter hasznos területű épület a föld felett 86 méterre magasodik ki, és 92 méterre nyúlik le a felszín alatt. Építéséhez 1 millió köbméter márványt, 5500 tonna cementet, 7 ezer tonna acélt, 20 ezer tonna homokot, 200 ezer köbméter üveget, 220 ezer négyzetméter szőnyeget és 2800 díszes csillárt használtak.casa-poporului-interior2

Az épületben ezer helyiség van, amelyekben egyebek között négy vendéglő, három könyvtár, két földalatti parkoló és egy koncertterem működik. Jelenleg az épület a parlamentnek, az alkotmánybíróságnak és egy kortársművészeti múzeumnak is otthont ad.

A látogatóknak a legolcsóbb belépőért 25 lejt, a legdrágábbért 45 lejt kell fizetniük.

Kimaradt?