„Ijesztgeti” a cégtulajdonosokat az adóhivatal

Több cégvezető a cégjegyzékből is töröltette a már nem működő vállalkozását, miután az Országos Pénzügyi és Adóhivatal (ANAF) októberben felszólítást küldött ki számukra az adóhátralék kifizetésére, de az adóbevételek is nőttek – jelentették be az ANAF képviselői.

A pénzügyi hatóság 600 ezer felszólítást küldött ki a vállalkozásoknak adótartozásaik törlesztésére, mielőtt a pénzügyi ellenőrük vizsgálatot kezdeményeznének a cégüknél. Az ANAF szerint a levelet mindössze „figyelmeztetésnek” szánták, éppen ezért sem aláírás, sem pecsét nem szerepelt rajta, nehogy valaki bírósághoz forduljon azzal az érvvel, hogy nincs hátraléka vagy az elmúlt hetekben már voltak nála ellenőrzésen.

Az intézmény vezetése csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: vélhetően ezzel magyarázható, hogy a meglehetősen gyenge szeptemberi bevételeik a figyelmeztetéseket követően látványosan megugrottak. Az adóhivatalnak októberben 17,9 milliárd lejes bevétele volt, ez közel három százalékos emelkedést jelent a korábban becsült bevételekhez képest.

Az ANAF szerint hasonló módszereket más országokban már alkalmaznak, Romániában ez először történt meg. „Több cég is jelentkezett, hogy az elmaradt adóságának átütemezését kérje” – közölte Ion Busuioc, az ANAF egyik részlegvezetője. Az intézmény a következő hónapokban is küldhet hasonló felszólításokat, ha úgy ítélik meg, hogy októberi akciójuk eredményes volt az adóhátralék kifizetésének ösztönzésében.

Kimaradt?