Török légitársaság a legolcsóbb európai fapados

Háromszázezer légiút költségeinek elemzése alapján állította össze a legolcsóbb európai fapados társaságok listáját a www.WhichAirline.com szakportál. A rangsor elkészítésekor a jegyárakon mellett a poggyász szállítási díját is figyelembe vették. A portál adatai szerint legolcsóbban a Pegasus Airlines járatain lehet repülni. A török légitársaságnál egy út átlagosan 281,44 lejbe kerül. A második helyen a Wizz Air végzett 337,35 lejes átlagos jegyárral, megelőzve a Blue Airt (367,23), a Ryanairt (371,65) és az easyJetet (400,27).

A listavezető Pegasus Airline jelenleg egyetlen járatot üzemeltet Romániában, a Bukarest-Isztambul útvonalon, melyre a legolcsóbb jegy 40 euróba kerül. A török cég nem fordít túlzott figyelmet Közép-Kelet Európára, Magyarország például egyáltalán nem szerepel az úti célpontjai között.

A második legolcsóbb Wizz Air idehaza a piacvezető fapados légitársaság. A Wizz Air romániai járataira, melyek több erdélyi repülőtérről, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Temesvárról és Aradról is indulnak, tavaly 2,76 millióan váltottak jegyet, a 2013-as prognózis pedig 3 millió utassal számol. A társaság az egyetlen romániai járatokat működtető fapados amely a nagyobb méretű, 42 X 32 X 25 cm-t meghaladó kézipoggyászokért is viteldíjat számol fel.

A Blue Air 2012-ben 1,5 millió romániai utast szállított. A román alapítású fapados társaság egyetlen erdélyi repülőteret használ, a nagyszebenit. A legnagyobb európai fapadosnak számító Ryanair jelenleg két hazai reptérről, Marosvásárhelyről és Konstancáról indít járatokat Olaszországba és Belgiumba. Az Easy Jet a közelmúltban tért vissza Romániába, gépei Otopeni-ből repülnek Londonba.

Az alacsony árak és a minőség nem feltétlenül járnak együtt, s úgy tűnik, hogy ez a légi szállítás esetében is igaz. Egy széles körű, 160 országot felölelő, az utasok értékelésén alapuló közvélemény kutatás alapján évről-évre több kategóriában odaítélik a World Airline Awards díjakat a legjobb szolgáltatásokat nyújtó légitársaságoknak. Idén az európai fapadosoknál a Norwegian végzett az élen, megelőzve az easy Jetet és a Germanwings-t.

A Wizz Airt a hatodik, a Pegasus Airlines-t pedig a nyolcadik helyre rangsorolták. A globális rangsorban a Pegasus az első tízbe sem került be. Az ázsiai és amerikai társaságok által uralt tízes listán, melyet az Air Asia vezet, két európai fapados található, a Norwegian a hatodik, az easyJet pedig a nyocadik helyen áll.

 

Kimaradt?