Egyre több használtautót vásárolunk

Idén eddig 150 ezer használt gépkocsit helyeztek forgalomba országszerte, ez 36 százalékos növekedést jelent az év első kilenc hónapjához viszonyítva a Digi24 televízió hétfőn közzétett összesítése szerint.

Január és szeptember között Romániában alig 48 ezer új járművet helyeztek forgalomba, az adatok szerint gyakorlatilag minden eladott újautó mellett három használtat vásárolt a lakosság.

Összességében idén 200 ezer járművet helyeztek forgalomba, ez a tavalyi adatokhoz képest 22 százalékos emelkedést jelent.

Annak ellenére, hogy növekedett a forgalomba helyezett használt gépkocsik száma, az autóipari szakértők szerint ezeknek értéke ötezer euróra csökkent a tavalyi átlag hétezer euróról.

Növekedett ugyanakkor a luxusautók iránti kereslet. A Digi24 hírtelevízió összesítése szerint január és július között összesen 520 olyan használt gépkocsit helyeztek forgalomba, melyek hengerűrtartalma meghaladta a háromezer köbcentit. A tavaly ez a szám alig 349 volt. Az elemzés szerint mindezek ellenére a nagy értékű használtautókat forgalmazók sokkal hosszabb ideig kell várjanak, míg értékesíteni tudják a járművet.

Kimaradt?