Így mutatja meg a Firefox, ki követ netezés közben

LightBeam névre keresztelt új kiegészítőt adott ki a Firefox böngészőhöz a Mozilla, amely könnyen érthető formában, vizualizálva megmutatja, hogy az internetes oldalak saját magukon kívül még kiknek továbbítanak információkat az internetezőkről – számol be az itcafe.hu.

A LightBeam már egy továbbfejlesztett változat, az eredeti ötlet a Mozilla szoftverfejlesztőjétől, Atul Varmától ered, aki Collusion néven készített egy hasonló programot. A Collusion bemutatásakor Gary Kovacs, a Firefoxot fejlesztő Mozilla Alapítvány vezetője azt nyilatkozta: megdöbbenve tapasztalta, hogy amikor lánya a reggeli előtt átfutotta négy ismert amerikai szájt friss tartalmait, a programmal végzett vizsgálatból kiderült, hogy már huszonöt különböző rendszer követte ténykedését.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PvqGy9wz_wA

A nap végére pedig százötvenre emelkedett a felhasználó online ténykedését valamilyen módon megismerni kívánó szájtok száma, noha aznap nem nyitott meg ennyi különálló weboldalt. Kovacs azt is kifejtette, hogy az internetezők többsége általában nincs tudatában annak, hogy tevékenységét követik az interneten.

A LightBeam csak alap dolgokat mutat meg, de már ez is sokat jelenthet egy laikusnak: megmutatja a követést, megkülönbözteti a weboldalról, illetve a harmadik felektől származó sütiket, és három módon (grafikon, óra, illetve lista) információkat ad arról is, hogy mire és mikor használják ezeket.

A nyomkövetés leleplezésére használható kiegészítőt a Ford cég jótékonysági alapítványának pénzügyi támogatásával fejlesztették ki.

 

Kimaradt?