Libor-ügy: bepereltek kilenc bankot

Kilenc nagybankot perelt be az Egyesült Államok tulajdonában álló jelzáloghitel-finanszírozó társaság, a Fannie Mae a londoni bankközi kamatláb, a Libor manipulációja miatt.

Hírügynökségi jelentések szerint a Fannie Mae helyi idő szerint csütörtökön a manhattani körzeti bíróságon nyújtotta be az erre vonatkozó keresetet. A társaság szóvivője szerint a Fannie Mae mintegy 800 millió dolláros veszteséget szenvedett a manipuláció következtében.

A beperelt bankok között van a Bank of America, a Citigroup, a JPMorgan Chase, a Deutsche Bank AG, valamint a Credit Suisse Group Inc.

E bankok közül négyet - két brit, egy svájci és egy holland bankot - már 3,6 milliárd dolláros büntetéssel sújtottak a Libor manipulációja miatt.  Egy kisebb, ugyancsak állami tulajdonban lévő jelzáloghitelező, a Freddie Mac márciusban hasonló vád alapján 15 bankot perelt be.

A Libor közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti pénzügyi tranzakciók értékét, a befektetési bankok által terjesztett „szintetikus” termékek - vagyis a többféle befektetési eszközből összeállított csomagok - és számtalan egyéb származékos ügylet árfolyamát. Mindez hatást gyakorolhat például a lakossági jelzálogkamatokra, a hitelkártya-használati díjakra, vagy akár a gépjárműhitelek kamataira.

Kimaradt?