EU

Vizsgálják az európai válságkezelést

Az Európai Parlament gazdasági ügyekért felelős bizottsága vizsgálatot indít a válságkezelő trojka korábbi tevékenységével kapcsolatban. Egyes képviselők ugyanis úgy vélik, hogy nem voltak átláthatóak az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, valamint az Európai Központi Bank által kidolgozott mentőcsomagok a válságba sodródott országok esetében. Olyan kritikák is elhangzanak, hogy félresikerült a válságkezelés.

Három évvel ezelőtt érkeztek meg először Görögországba és Írországba a nemzetközi intézmények képviselői, hogy figyelemmel kísérjék a mentőcsomagokért cserébe vállalt költségvetési intézkedések végrehajtását és tanácsokkal lássák el a kormányokat. Az Európai Parlament most a trojka „nem megválasztott hivatalnokainak” ezen munkáit derítené fel - számol be az EUobserver.

Az EP gazdasági bizottsága arról döntött, hogy vizsgálatot indít a trojka görögországi, portugál, írországi és ciprusi tevékenységét illetően. „A trojka képviselői fontos szerepet játszottak az euróválságban. Munkájuk azonban távolról sem volt transzparens” - jelentette ki a német zöldpárti Sven Giegold, az indítvány fő kezdeményezője.

Tájékoztatása szerint a vizsgálat során meghallgatnák a trojka hivatalnokait, valamint független gazdasági elemzéseket is bevonnak, hogy a trojka feltételezéseinek helyességét vizsgálják. Azokat a feltételezéseket, amelyek később hibásnak bizonyultak a megmentett országok esetében. A munkanélküliség magasabban alakult, a gazdaság sokkal drámaibb ütemben zsugorodott és az államadósság is gyorsabban emelkedett, mint arra a trojka számított. Azt is kifogásolják, hogy az állami pénzekből összetett mentőprogramokból tanácsadó cégeknek is jutott sikerdíj formájában.

„Ezért az európai polgárok elvárják, hogy egy átfogó vizsgálat keretében kiderüljön, mi okozta ezeket a drámai hatásokat. Meg kell nézni a lehetséges jogsértéseket és visszaéléseket” - tette hozzá a képviselő.

A vizsgálat hivatalos elindításáról a következő hónapban dönthet az illetékes parlamenti bizottság. A portál forrásai szerint a jobbközép Európai Néppárt igyekszik csökkenteni a vizsgálat jelentőségét.

Kimaradt?