Romlott hústerméket szállított a Selgrosnak az adócsaló cég

Romlott húst szállított országszerte a hipermarketekbe a napokban kirobbant ötvenmillió eurós adócsalásba keveredett húsfeldolgozó vállalkozás egyike. Az ügyészek szerint nagy mennyiségű romlott hústermékről van szó, a szállítmányokban rágcsálók nyomaira is bukkantak.

Az Avicola Călăraşi Rt. a Brassóban és Kolozsváron működő Selgrosnak küldött szállítmánya átvételekor a bevásárlóközpont alkalmazottai már jelezték, hogy az érkezett szállítmány bűzlik.  

Az adócsalás egyik gyanúsítottja több tonna visszaküldött húskészlet megtisztítását és újracsomagolását rendelte el, vigyázva arra, hogy ezt az élelmiszerbiztonsági hatóságok ne vegyék észre – állítják az ügyészek. A cég illetékeseit ugyanakkor az alkalmazottak arról is tájékoztatták, hogy több csirkefarmon is szalmonellafertőzésre bukkantak, a vállalkozás azonban ezt megpróbálta eltitkolni a hatóságok elől.

A Selgros szerdán közölte: az Avicola Călăraşitól származó minden hústerméket visszavont a polcairól a minőségével kapcsolatos kifogások miatt. Az országszerte több bevásárlóközpontot működtető Selgros egyébként minőségi kifogások miatt szeptemberben is küldött már vissza hústerméket a beszállítónak, egy esetben pedig meg is semmisített egy szállítmányt.

Az ügyészek kedden 27 személy előzetes letartóztatását kérték az adócsalás ügyében. Bűnvádi eljárást zajlik ugyanakkor Niculae Bădălău szociáldemokrata párti (PSD) szenátor ellen, akit befolyással történő üzérkedéssel gyanúsítanak. A vádhatóság szerint a politikus közbenjárt az illetékes hatóságoknál egy baromfifeldolgozó cég érdekében, amely kibujt adóbefizetési kötelezettségei alól.

Ugyanebben a bűnvádi dossziéban őrizetbe vették a legfőbb ügyészség egyik ügyészét is. Angela Nicolaét azzal gyanúsítják, hogy fizetségért cserében leállítja az adócsalási ügyben érintett üzletemberek ellen indított nyomozást.

Kapcsolódók

Kimaradt?