banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Két hétre leáll a Ford Románia

Közel két hétre állítja le novemberben a munkát a craiovai gépkocsi gyáránál a Ford, a motorokat gyártó részleg alkalmazottjai is nyolc napos kényszerszabadságra mennek. A munkaszünet 3500 alkalmazottat érint.

Az összesen 13 napos kieséssel a gépkocsigyár kapuján 4 810 B-Max típusú gépkocsival kevesebb gördül le a gyártósorokról, a motorgyártó részleg nyolc napos munkaszünetével pedig nyolcezerrel kevesebbet motort gyártanak le a következő hónapban.

A Ford a gyenge európai kereslettel indokolja a gyártósorok leállítását. Korábbi bejelentése szerint amennyiben továbbra is gyengélkedik az autópiac később is hasonló kényszer-munkaszüneteket vezetnek be is.

A gyártó már szeptemberben is hét napos kényszerszünetre küldte az alkalmazottjait, ez idő alatt mindössze az ezer alkalmazottat foglalkoztató motorokat gyártó részleg működött.

A Ford Románia és az alkalmazottakat tömörítő szakszervezet közötti közös munkaszerződés szerint a kényszerszabadság idejére alapfizetésüknek 80 százalékát kapják kézbe.

A Ford 2008-ban vásárolta meg a gyárat, ahol tavaly kezdték meg a B-Max modell gyártását. Jelenleg napi 370 jármű és nagyjából 1000 motor hagyja el a gyártósorokat.

A gyenge kereslet miatt a Ford várakozása szerint a 2013-as adózás előtti veszteségük 1,8 milliárd dollár körül alakul Európában. Nemrég két kisebb angliai gyárat be is kellett zárniuk, 2014 végéig szintén erre a sorsra juthat a belgiumi Genk városában található összeszerelő üzemük.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kimaradt?