Költségvetés-módosítás: csökkennek a bevételek

Több mint 2,9 milliárd lejjel csökkennek az államháztartás bevételei, ennek megfelelően növelik a belügy, igazságügy, külügy valamint a képviselőház költségvetését, elvonnak ugyanakkor az egészségügytől és a munkaügyi minisztériumtól – áll az ez évi második költségvetés-kiigazítás tervezetében. A megvonások a fejlesztési, a környezetvédelmi, a gazdasági, illetve a mezőgazdasági tárcát is értintik.

A 2013-as év előírt költségvetési bevételek összesen 2,9 milliárd lejjel csökkennek. Az összegből egyebek között 64,8 milliót tesz ki a jövedelemadó, 205,9 milliót pedig az alkalmazottak után fizetendő adók összege. Az ÁFA-bevétel tervezett összegét is lecsökkentették összesen 635,6 millióval.

A tervezett költségvetés-módosítás adatai szerint a Munkaügyi Minisztérium 520,4 millió lejjel, a Környezetvédelmi Minisztérium 178,1 millió lejjel, a Szállítási Minisztérium pedig 134,3 millió lejjel kap kevesebbet. Az egészségügy költségvetését 54,5 millióval rövidítették meg, de a pénzügyi tárca és a védelmi minisztérium is 46,5 illetve 33,5 millió lejjel kisebb összegből gazdálkodhat.

Csökken ugyanakkor az Elnöki Hivatal, az Alkotmánybíróság és az Országos Feddhetetlenségi ügynökség költségvetése is.

Növelték ellenben a Belügyminisztérium költségvetését 104 millióval, az Igazságügyi Minisztérium 99,2 millióval, a Külügyminisztérium pedig 13 millió lejjel kap többet. A képviselőház összesen 12 millióval megnövelt összegből gazdálkodhat.

Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter hétfőn azt nyilatkozta: a nyugdíjak, fizetések és szociális támogatások folyósítására elegendő pénzük van. Cristian Bușoi, az Országos Egészségügyi Pénztár vezetője azt állítja: a kórházakban is biztosítani tudják a béreket, de a gyógyszertáraknak, családorvosoknak is biztosítva van a finanszírozás. A kormány szerdai ülésén dönt a büdzsémódosításról.

Kimaradt?