Románia 2,5 százalékra növelheti államháztartási hiányát

Románia a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 2,5 százalékára növelheti államháztartási hiányát a korábban vállalt 2,3 százalékról - közölte a Mediafax hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva hétfőn. A hírt Victor Ponta miniszterelnök sajtónyilatkozatban megerősítette.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői elfogadják az államháztartási hiány növelését, de csak akkor, ha a többletkiadást az európai uniós projektek társfinanszírozására fordítják. Így a deficit a korábban vállalt 14,7 milliárd lejről 15,9 milliárd lejre nőhet - írta a hírügynökség.

A Mediafax úgy tudja, hogy az idei román GDP-re vonatkozó várakozásokat enyhén lefelé módosították, így a korábbi 626,2 milliárd lej helyett 625,5 milliárd lejre számítanak.

Liviu Voinea költségvetésért felelős miniszter két nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy az IMF bukaresti küldöttségével folytatott tárgyalásokon a fő munkaváltozat szerint 2,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak az idén.

A kormány a héten költségvetés-módosításra készül, pénzt vonnak el az állami intézményektől azt követően, hogy az államháztartás bevételei mintegy 3,8 milliárd lejjel elmaradtak az év első kilenc hónapjában a remélt szinttől. A hírügynökség úgy tudja, hogy az elvonás mértéke 2,5-3 milliárd lej lesz.

Október 22. és november 5. között Bukarestben tartózkodik az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakértőiből álló küldöttség, amely a szeptember végén jóváhagyott újabb, elővigyázatossági típusú IMF-hitelszerződés keretében folytatja első felülvizsgálati látogatását. Románia 2 milliárd euró hitelmegállapodást kötött az IMF-fel, ami a tervek szerint további 2 milliárd euróval egészül ki az Európai Bizottság részéről.

Kimaradt?