Hargita megyében kétszáz munkahely létesül

Hargita megyében aláírták a Környezetvédelmi Minisztériummal az európai uniós forrásokból tervezett megyei hulladékgazdálkodási rendszer finanszírozási szerződését. A támogatás értéke közel 202 millió lej, a projekt kivitelezésének határideje 2015. november 30.

„A projekttel azt kívánjuk elérni, hogy minél kevesebb legyen a tárolt hulladék, minél nagyobb mennyiségben lehessen újrahasznosítani. A környezet védelme a fő cél” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök aki hangsúlyozta, hogy a megyébe vonzott több tíz millió euró nyomán több mint 200 új munkahely létesül, ami sok családnak jelent majd megélhetést.

A gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központ mellett két átrakóállomás is épül majd, Csíkszeredában és Korondon, továbbá a városokban egy-egy hulladékudvar létesül, és a csíkszentsimoni szelektív hulladékgyűjtőt is integrálják a projektbe. A pályázat tartalmazza a városi hulladéklerakók bezárását - kivéve a tusnádfürdőit és a szentegyházit, de ezeket más forrásokból valósítják meg, a bekötőutak kialakításával együtt - , nagy kapacitású autók beszerzését, a hulladékgyűjtéshez szükséges eszközök beszerzését, valamint a remetei központ felszerelését is. Remetén lesz válogatócsarnok, biológiai hulladékot komposztáló berendezés, adminisztratív berendezések, gépek, illetve épületek, hulladékkövető rendszer a veszélyes hulladék kiszűrésére.

Vidéki környezetben a szelektív gyűjtéshez szükséges zsákokat osztanak a lakosságnak, valamint üvegek számára gyűjtőtartályokat helyeznek ki a falvak adott pontjain, továbbá ahol igény lesz rá, komposztálóládákat is biztosítanak. Városon, kertvárosi részekben kétkukás rendszert vezetnek be, külön a biológiailag lebomló és a vegyesen gyűjtött hulladék számára.

Kimaradt?