Kiszivárgott: 22 százalékra emelné az adókulcsot Ponta

A jelenlegi 16 százalékosról 22 százalékosra emelné az adókulcsot, és 24 százalékosról szintén 22 százalékosra csökkentené a hozzáadottérték-adót (TVA-áfa) a miniszterelnök – tudta meg a Gândul

A portál értesülései szerint Victor Ponta javaslata a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetőségének legutóbbi tanácskozásán hangzott el, amelyen a jövő évi költségvetés volt napirenden. A tanácskozás résztvevőit aggasztotta, hogy az idei tapasztalatokból kiindulva siralmasnak ígérkeznek a büdzsé 2014-es bevételei.

A Gândul információit a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai egyaránt megerősítették. A lap megtudta, döntés nem született a kormányfő javaslatáról, a felek abban állapodtak meg, hogy még tárgyalnak róla.

A PNL várhatóan ellenezni fogja ezt az intézkedést. Politikusai korábban többször kijelentették, hogy nem értenek egyet az adóterhek növelésével. Az adóemelés emellett nem szerepel a kormány Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) írt szándéklevelében sem, ezért a nemzetközi hitelezőkkel is tárgyalni kell róla.

FRISSÍTÉS: Crin Antonescu liberális pártelnök szerda este a B1TV-ben megerősítette a Gândul értesüléseit. A politikus elmondta, Victor Ponta valóban felvetette az adóemelés lehetőségét az USL vezetőségi ülésén. Leszögezte azonban, hogy amíg a PNL kormányon van, nem emelkedik az adókulcs.

Kimaradt?