Magyar nábob a legnagyobb romániai fuvarozó

A Pénzügyminisztérium adatai alapján 422 millió eurót tett ki tavaly a tíz legnagyobb hazai teherfuvarozó cég forgalma, ami 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A rangsor alaposan átrendeződött, ugyanis első alkalommal lett a legnagyobb forgalmat lebonyolító fuvarozó vállalat a magyar tőkével működő Waberer’s Románia.

A Waberer’s International Zrt. cégcsoporthoz tartozó, csíkszeredai székhelyű vállalkozás tavaly 54,8 millió eurós forgalmat bonyolított le, 5,9 millió euróval többet, mint 2011-ben. A vállalat évek óta látványosan fejlődik, 2008-ban még csak 39,5 millió euró volt az éves forgalma. A Waberer’s Románia gépjármű állománya szintén nőtt, a Közúti Fuvarozók Románia Országos Egyesületének adatai szerint tavaly 459, idén már 487 kamionnal dolgoznak.

A Waberer’s tulajdonosa Wáberer György, a 100 leggazdagabb magyar 2013-as listáján a tizedik helyen áll. A vállalkozó egy év leforgása alatt mintegy 6 milliárd forinttal gyarapította a vagyonát, amelyet jelenleg 72 milliárd forintra becsülnek.

A csíkszeredai cég nem csak azért tört az élre, mert az átlagot meghaladó mértékű, mintegy 12 százalékos fejlődést produkált egy év alatt, hanem azért is, mert a korábbi piacvezető, a Hunyad megyei Edi International Spedition meggyengült. Az Edi tavaly fizetésképtelenné vált, forgalma pedig egyetlen év leforgása alatt 37 százalékkal esett vissza, 70,8 millió euróról 46,9 millió euróra. A cég tavaly még messze a legnagyobb, 899 egységet számláló hazai járműflottával rendelkezett, ám ez idénre 415 tehergépkocsira fogyatkozott. A zuhanórepülés ellenére az edi International Spedition forgalma alapján még mindig a negyedik, járműparkja alapján pedig a harmadik országos viszonylatban.

A hunyadi vállalat tulajdonosa, Alin Popa tavaly nyáron autóbalesetben vesztette életét, a sors iróniája, hogy személygépkocsija egy nyerges vontatóval ütközött frontálisan. A második helyen a craiovai Dumagas Transport áll 52,7, a harmadikon pedig az aradi Transcondor 52,3 millió eurós forgalommal. Az első tízben még négy erdélyi vállalkozás szerepel, a kolozsvári Transmec Ro, a temesvári Tir Express és Dunca Expediţii, valamint a brassói Duvenbeck Logistik.      

 

Kimaradt?