Borbély: szükséges az épületenergetikai hatékonyság növelése

„Az épületenergetikai hatékonyság növelése folyamatosan prioritást kellene jelentsen számunkra, mind energiatakarékossági, mind pedig költségcsökkentési szempontból” - fogalmazott Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke az Épületenergetikai Auditorok Egyesülete (AAEC ) által szervezett konferencián.

Az RMDSZ politikusa szerint ennek az alapjait Romániában már 2005-ben létrehozták, de még mindig szükség van szakképzett személyekre, akik auditálni tudják az épületek energia hatékonyságát. Hozzátette, az elmúlt években Románia is felmérte a gazdasági hasznát ezeknek a befektetéseknek, és ma már megközelítőleg 1400 felújított épületet találunk országos szinten.

„Szükség lenne a törvénykezés szigorítására, illetve újabb kedvezményekre is, abban az esetben ha valaki energia-hatékony házat szeretne felépíteni. A Zöld-ház program, amely akkor indult be amikor a környezetvédelmi szaktárcát vezettem 2010-ben, egy sikeres és hatékony program volt, két év leforgása alatt több mint negyvenkét ezer család pályázott rá. Sajnos a program egyelőre leállt, de remélem, hogy hamarosan újraindul” - nyilatkozta Borbély, aki szerint mindenképp szükség lenne a téma kapcsán az ügyben érintett minisztériumok képviselőivel egyeztetni.

A szövetség politikai alelnöke felszólalásában elmondta, támogatja az Épületenergetikai Auditorok Egyesületének törekvéseit, hiszen ő maga is fontosnak tartja a romániai épületek energiahatékonyságának növelését.

Kimaradt?