Növekedtek a sepsiszentgyörgyi adóbevételek

Több mint kétmillió lejes többletbevétele volt a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak a cégek számára megemelt helyi adókból.

A sepsiszentgyörgyi magánszemélyek háromnegyede a szeptember végi határidőre befizette adóját, összesen 3,9 millió lejt. Az aktív cégek közel 80 százaléka fizette be adóit a városkasszába. A vállalkozások ingatlan és területadójának 50 százalékos emelése miatt tavalyhoz képest 2,2 millió lejjel nőtt az önkormányzat bevétele, a cégek összesen 7,6 millió lejt fizettek be a közkasszába.

Mint ismert az önkormányzat az adóemelés mellett a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek számára lehetőséget biztosított arra, hogy visszapályázzák az idei ingatlanadó többletet. A Kereskedelmi és Iparkamaránál október 11-ig fogadták pályázatokat az érintett cégektől. Becslések szerint mintegy 400 helybéli cég lett volna jogosult az adótöbblet visszaigénylésére, a pályázati határidő leteltéig 82 vállalkozó élt a lehetőséggel. Tapasztalatok szerint legtöbben a pályázati határidő közeledtével nyújtották be igénylésüket, ugyanis az adótöbblet visszaigénylésének feltétele volt, hogy előre ki kellett fizetni az egész éves ingatlan és területadót.

Az önkormányzat 550 ezer lejt szánt a pályázati alapba, de mivel az igénylések 130 ezer lejjel meghaladják a keretet, az alapot várhatóan újra kibővítik. A visszatérítésre jogosult sepsiszentgyörgyi vállalkozók 13 tételre kérhettek pénzt: többek között, arra hogy felújítsák épületeiket, zöldövezetet, bababarát környezetet alakítsanak ki, fejlesszék számítógép parkjukat, munkaeszközöket vásároljanak, kiállításokon vegyenek részt, megszerezzék az ISO minősítést, de van kamat és lízingtámogatás is. Legtöbben kamattámogatást igényeltek, illetve a legnagyobb összeget, 189 ezer lejt az Arcon szigetelőanyag gyár kérte vissza.

Antal Árpád polgármester a sajtónak úgy nyilatkozott: jó kezdeményezésnek bizonyult az adóemelés, és az is, hogy ezzel párhuzamosan a helybéli cégeknek visszatérítették a többletadójukat. Mint mondta: bár tavasszal néhány vállalkozó elégedetlen volt, de belátták, hogy visszakaphatnak a befizetett összegből, esetenként annál is többet, ha munkahelyeket teremtettek.

Kimaradt?