Faipari tanácsadó testület alakult Hargita megyében

Faipari vállalkozók, közbirtokosságok vezetői, erdészeti szakemberek és pedagógusok vettek részt kedden a csíkszeredai megyeházán, Hargita Megye Tanácsa felkérésére, a megyei faipari tanácsadó testület alakuló ülésén. A jelenlévőket Borboly Csaba megyeelnök köszöntötte.

Elmondta, hogy a döntés-előkészítéshez szükség van egy szakmai tanácsadó testületre, mivel a megyei tanácsnak nincs közvetlen hatásköre erdőgazdálkodás és fafeldolgozás terén, ám kezdeményezésekkel, közvetítéssel, uniós projektek révén támogatni tudja az említett területek szereplőit. A megyei tanács szerepe remélhetőleg nőni fog a minisztériumi intézmények decentralizációja nyomán, így nagyobb beleszólása lesz az erdőgazdálkodásba és a vidékfejlesztésbe, mondta az elöljáró, és felhívta a figyelmet arra, hogy az általa vezetett intézmény által kidolgozott, Építsünk biztos jövőt! című gazdaságfejlesztési stratégia is kiemelten foglalkozik a témakörrel, az erről szóló másfél éves konzultáció tapasztalatainak felhasználásával.

Molnár Gábor, a megyei tanács Fenntartható erdőgazdálkodás munkacsoport, illetve a Robinwood Plus nemzetközi projekt csapatának vezetője részletesen bemutatta a stratégiának ezt a részét, és elmondta, hogy ezek megvalósításához alulról jövő kezdeményezésekre van szükség.

A jelenlévők már ezen az első ülésen felvetettek ötleteket a témában. Például azt, hogy ösztönözni kell a faipari, erdészeti szakon tanuló diákokat kiállítási lehetőségek megteremtésével, javítani kell a fafeldolgozók megítélésén, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fából származó alternatív energia előállítására.

A megyei tanács azon kezdeményezését, miszerint középületek esetében csak a fából való építkezést támogatja az intézmény, ki kellene terjeszteni a közintézmények bútorvásárlásának támogatására is, hangzott el a tagok részéről.

Kimaradt?