Nincs érdeklődés a kötelező lakásbiztosítás iránt

Nem mutat nagy érdeklődést a hazai lakosság a lakásbiztosítások iránt, a romániai ingatlanok mindössze 5,5 százaléka biztosított természeti katasztrófa esetére – közölte kedden Nicoleta Radu-Neacșu, a Katasztrófaelleni Biztosítási Szövetség (PAID) igazgatója.

A szervezet vezetője példának a Galați megyei Izvoarele községet hozta fel, a térséget az elmúlt hetekben földrengések sorozata rázta meg, a lakóházak 30 százaléka megkárosodott. Itt alig 11 épület rendelkezik a kötelező biztosítással. Ugyancsak a Galați megye árvíz sújtotta részéből alig 30 kártérítési dossziét kaptak a biztosítótársaságok, miközben az áradások több mint háromezer lakásban okoztak károkat, közülük 485-öt összeomlás fenyeget.  

A PAID kötelező lakásbiztosításai az ingatlan típusától függően tíz illetve húszezer euróig fedezik a természeti katasztrófák okozta károkat. Az éves biztosítási díj tíz, illetve húsz euró. Habár a jogszabályok szerint megbírságolhatók azok a lakástulajdonosok akik nem kötik meg a kötelező lakásbiztosítást, a szervezete vezetője nem tud arról, hogy valakinek is bírságot kellett volna fizetni.

Kimaradt?