A romániai közutak 40 százaléka nincs leaszfaltozva

Közel 35 ezer kilométernyi romániai közutat nem borít aszfaltréteg, jobb esetben is csak lekavicsozták.

Ez a hazai - összesen 84 185 kilométer hosszúságú – közúti hálózat 40 százalékának felel meg. Ezek az útszakaszok legtöbb esetben földutak, vagy pedig – jobb esetben – kavicsburkolúak – olvasható az Országos Statisztikai Hivatal jelentésében.  A dokumentum szerint 28 ezer kilométernyi korszerűsített, vagyis leaszfaltozott útszakasznak már több mint fele javításra szorul, a gödrök miatt ugyanis csak nehézkes rajta a közlekedés. A jelentés a hazai közutak 2012-es év végi állapotát tükrözi.

Az úthálózat 13 százaléka földút, ez 11 275 kilométeres útszakaszt jelent – olvasható a jelentésben. Suceava megyében egyébként egy 40 kilométeres országútnak nevezett szakasz is létezik, amelyet nem fed aszfaltréteg.

Összehasonlításképp: Bulgáriában 277 kilométer útszakaszt nem fed aszfaltréteg, ez a közúthálózat 1,4 százalékának felel meg. A Világbank egy korábbi jelentése szerint Franciaország egymillió kilométernyi közúti hálózatát végig aszfaltborítás fedi.

Románia az autópályák terén sem áll fényesen. Az országban összesen alig 548 kilométer autópálya van, az Országos Út és Autópálya Társaság szerint az év végéig még száz kilométer sztrádát adnak át a forgalomnak a IV. számú páneurópai folyosó mentén. Ez azonban nem egy összefüggő sztrádát jelent, hanem egymástól független szakaszokat.

Kimaradt?