Új jogszabály lép érvénybe a közlekedési struktúráról

Október 25-i ülésén fogadja el az Európai Parlament az új európai közlekedési infrastruktúráról szóló jogszabályt, amely várhatóan január elsejétől lép életbe – hangzott el csütörtökön, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) 28. nemzetközi közlekedéslogisztikai konferenciáján, Velencén a Népújság szerint.

Schmidt Szabolcs az Európai Bizottság közúti biztonságért felelős főosztályvezetője előadásában kiemelte: a jogszabály elfogadása új fejezetet nyit az európai közlekedésben. Az EB 2011 októberében tett javaslatot egy új, modern európai közlekedési infrastruktúrapolitikára, amelyet mintegy ezer módosító indítvány megtárgyalását követően az EP október 25-i ülésén fogadhat el. Hangsúlyozta, hogy az új jogszabály a hozzáadott értéket, a hatékonyságot, a fenntarthatóságot helyezi előtérbe. A létrejövő joganyag minden egyes tagállamra nézve kötelező érvényű lesz. Jogos az elvárás, hogy 2030-ra jobb helyzetben lesz az EU, mint a jelenlegi közlekedési infrastruktúrával – tette hozzá.

A szakember elmondta, hogy a Transz-Európai Közlekedési Hálózat (TEN-T) fejlesztésének megtervezésekor az áru- és személyszállítás növekedési trendjét vették alapul. Új térképek készültek és olyan kétszintű, átfogó hálózatból és törzshálózatból álló közlekedési infrastruktúra jött létre, amely egész Európát behálózza. Fontosnak nevezte, hogy intermodális korridorok jöttek létre, amelyek „nem állnak meg az országhatárokon”.

Kimaradt?