Nincs pénz a sztrádaépítés folytatására

Pénzhiány miatt késik az erdélyi autópálya egyetlen leszerződött szakaszának építése a Kolozs megyei Gyalu és Magyarnádas között. Habár a 8,7 kilométeres szakasz megépítésére még áprilisban írták alá a szerződést, az országos autópálya-társaság (CNADNR) tájékoztatása szerint leghamarabb jövőben kezdik meg az építési munkálatokat.

A CNADNR és a Spedition UMB-Tehnostrade közötti szerződés szerint a költségek elérik a 258,2 millió lejt. Az útépítő hatóság a kését azzal indokolja, hogy az állami költségvetésből nem lehet biztosítani az építési költségeket, a munkálatok kezdését így a finanszírozási források beazonosításáig elhalasztják.

Ez az észak-erdélyi autópálya első olyan szakasza, amelynek megépítésére versenytárgyalást írt ki az országos autópálya-társaság (CNADNR), miután az amerikai Bechtel félbehagyta a munkálatokat. A tervezési időszakot hat hónapra, a kivitelezést pedig két évre becsülte a versenytárgyaláson nyertes vállalat.

A sztrádaszakasz az autópálya Aranyosgyéres-Gyalu közötti szakaszának meghosszabbítása. Nyugatról elkerüli Kolozsvárt, és a DN1-es országutat köti össze Zilah irányában a DN1F országúttal.

Az erdélyi autópályából eddig mindössze az Aranyosgyéres és Gyalu közötti szakaszt adták át a forgalomnak.

Kimaradt?