Rekordköltséget fizetnek a cégek hitelfelvételkor

A romániai bankok Kelet-Európa legdrágább lejes hiteleit nyújtják a vállalkozásoknak – a Raiffeisen Bank összeállítása szerint.

A hazai pénzintézetek által a romániai vállalkozásoknak lejben nyújtott hiteleinek költsége legmagasabb a régióban, a lakosság ellenben a legalacsonyabb költségű hitelekhez juthat, ha azt lejben veszik fel.

A tanulmány megemlíti, hogy Csehországban például a vállalkozások számára nagyon alacsony, alig 2,68 százalék a hitelek költsége, Lettországban pedig 2,49 százalék. Magyarországon a vállalkozói hiteleket átlagosan 7,1 százalékos költség terheli. Ezzel szemben Romániában ez az arány eléri a 8,76 százalékot is – áll a Raiffeisen Bank tanulmányában, amely megemlíti: a magas költségek mellett a pénzintézetek nagyon szigorú feltételeket támasztanak a vállalkozásokkal szemben a hitelkérelem pozitív elbírálásakor. A bankokkal szembeni adósságok összegének illetve a csődeljárások számának növekedését nézve ez nem meglepő, a ki nem fizetett hitelek behajtása ugyanis nehézkes, a cégek elleni csődeljárás akár évekig is eltarthat. Csődeljárás esetén ugyanakkor a hitelező a nyújtott hitel kevesebb mint 30 százalékát tudja visszaszerezni. A tanulmány megállapítja: a cégeknek nyújtott úgynevezett rossz hitelek akár a 25 százalékot is elérheti, ilyen magas aránnyal mindössze Bulgáriában vagy Szlovéniában lehet találkozni.

A vállalkozói hitelek összege idén csökkenő tendenciát mutat, míg tavaly decemberben 118,7 milliárd lejt tett ki, idén augusztusban ez már 115,8 milliárd lejre csökkent. Ez a 3 százalékos csökkenés a 2010-ben tapasztalt 8,8, a 2011-es 10,3, illetve a tavalyi 3 százalékos növekedés után tapasztalható.

A bankok szívesen hiteleznek ellenben az államnak, a magas kamatok ugyanis magas bevételeket generálnak a pénzintézeteknek.

Kimaradt?