Borbély az uniós alapok lehívásáról: konkrét számokat várunk a kormánytól

Konkrét számokat, régiókra leosztott stratégiákat vár el az RMDSZ a kormánytól az európai uniós pénzalapok lehívásának megtervezésekor. Erről Borbély László beszélt keddi parlamenti felszólalásában, miután Eugen Teodorovici uniós alapokért felelős miniszter és Victor Ponta kormányfő bemutatta a képviselőházban a kormány 2014-2020-as európai pénzügyi egyezmény tervezetét.

Az RMDSZ politikai alelnöke elmondta: azért volt szükség erre a dokumentumra, hogy világos röntgenképet kapjunk az utóbbi hat év politikájáról, és arról is, hogy milyen stratégiai hibákat követett el a román kormányzás az elmúlt időszakban az uniós pénzalapok lehívásakor.

„Az uniós alapokért felelős miniszter tulajdonképpen egy menüt adott a kezünkbe arról, hogy mit tudnánk csinálni a következő 7 évben. Sajnos nincsenek benne konkrét elképzelések, prioritások megfogalmazva, főleg elméleti szinten tárgyalja a pénzügyi stratégiákat. Figyelembe véve azt, hogy az utóbbi időben az Európai Uniónak is változott az elképzelése a regionális fejlesztések terén, és egyre inkább az integrált projektekre összpontosít, az innovációt, a kutatásokat, a kis és közepes vállalkozásokat részesítve előnyben, arra kértük mind a minisztert, mind pedig akormányfőt, hogy jöjjenek konkrét számokkal, régiókra leosztott stratégiákkal” – nyilatkozta Borbély László.

A politikus hozzátette, a számadatok bizonyították be azt is, hogy a kormány által népszerűsített 8 fejlesztési régió nem lesz működőképes ami a jövőt illeti, tehát bízhatunk abban, hogy a kormány pénzügyi egyezmény tervezete hatékonyabb lesz amint bizonyos összegek letisztázódnak.

„Tanulva a múlt hibáiból, sokkal alaposabban elő kell készítenünk a következő hét év európai uniós pénzügyi stratégiáját, hogy 2014 január elsején ne arra ébredjünk, hogy fogalmunk sincs mivel kellene a napot kezdjük” – hangsúlyozta az RMDSZ politikai alelnöke. Elmondta, az RMDSZ frakciója két hét múlva további egyeztetéseken vesz részt Eugen Teodorovici miniszterrel, és ezen a találkozón részletesebben tárgyalnak az RMDSZ gazdasági fejlesztési tervéről, az Erdély2020-ról is.

Kimaradt?