Már telket is ajánlottak Vaslábon a német fafeldolgozó cégnek

Területvásárlás céljával kereste meg Vasláb polgármesteri hivatalát a nyáron egy német vállalat, amely fafeldolgozó üzemet létesítene a községben – tájékoztatta a maszol.ro-t Fórika István alpolgármester.

Az elöljárót azért kerestük meg, mert Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hétfőn este blogján azt írta: a Háromszéken megtelepedő Holsindustrie Schweighoferhez hasonló méretű német cég fafeldolgozó üzemet tervez a Gyergyószentmiklós melletti településen.

Fórika szerint a potenciális német befektető a helyi tanács elvi beleegyezését megkapta a gyárának megépítéséhez szükséges terület megvásárlásához. Az igényelt 70 hektáros területet bemutatták a küldöttségnek, amely azonban egyelőre sok részletet nem közölt a leendő terveikről. „Vélhetően a megfelelő helyszínt keresik a gyáruknak, az első találkozásunk óta még nem jeleztek vissza, hogy megfelel-e nekik vagy sem amit ajánlottunk” – mondta. Az elöljáró megjegyezte: a Prokon GMBH nevű vállalat állítása szerint a faanyagot nem helyben termelnék ki, hanem máshonnan hoznák feldolgozásra.

Borboly Csaba blogján megjegyezte: meggyőződése, hogy hosszú távon a helyi emberek, vállalkozók munkájára lehet biztos jövőt építeni, mert a külföldi vállalatoknak nem fontos sem a munkahelyek létesítése, sem a környezet védelme. „Biztosak lehetünk benne, hogy nekik egyetlen dolog a fontos: a profit, amit elvisznek a térségből” – írta blogján.

A tervezett vaslábi beruházás kapcsán hangsúlyozta: „csak úgy teremthetünk biztos jövőt, ha a fa helyben kerül feldolgozásra, és abból elsősorban az erdőtulajdonosok, illetve helyi vállalkozók profitálnak. Az erdő a Hargita megyei lakosság jövedelmének egyik fő forrása lehet, ezt a lehetőséget nem szabad kiaknázatlanul hagyni, nem szabad hagyni, hogy a multinacionális vállalatok fölözzék le a hasznot”. Szerinte csak akarat és párbeszéd kell ahhoz, hogy a helyiek is létrehozzanak egy hasonló üzemet, mint amilyet a külföldi cég tervez.

Kimaradt?