Új százdollárost hoztak forgalomba a bankóhamisítók miatt

Új, az eddig forgalomban lévőknél nehezebben hamisítható bankjegyeket vezet be keddtől az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

A bankóra háromdimenziós biztonsági szalag és egy rézszínű tintatartóba zárt zöld harangot ábrázoló logó került a korábbi vízjelportré és az ultraibolya megvilágításban rózsaszínűen világító biztonsági szál mellé. A szalagot beleszőtték és nem rányomtatták a bankjegyre, s azon 100-as számok és harangok váltakoznak annak függvényében, hogy hogyan esik rá a fény. Emellett a jobb alsó sarokba nyomtatott 100-as szám rézvörösből zöldbe vált. Az új százdolláros, amelyet változatlanul Benjamin Franklin tudós, feltaláló és az Egyesült Államok egyik alapító atyja portréja ékesít, a karakteresebb mélynyomás miatt jobban kitapintható.

A 2010-ben megtervezett papírpénz kibocsátása „előre nem látott gyártási kihívások miatt csúszott". A kibocsátást a Fed, a Secret Service és a pénzügyminisztérium egy évtizedes, összehangolt kutatómunkája előzte meg.

Az amerikai hatóságok szerint az egyesült államokbeli papírpénzek közül a 100 dolláros bankót hamisítják a leggyakrabban. A Secret Service becslése szerint az 1,1 billiós amerikai bankjegyforgalom mindössze 0,01 százalékát képezheti talmi pénz. Ezen bankjegyek közül tavaly 80,7 milliónyi cserélt gazdát az Egyesült Államokban és 14,5 millió külföldön. A forgalomba kerülés előtt a hatóságok amerikai területen 9,7 millió, a határokon túl pedig 56,8 millió dollárt foglaltak le.

Az új bankjegy bevezetésétől függetlenül a korábbi százasok is érvényesek maradnak.

 

Kimaradt?