Fafeldolgozó óriáscég készül befektetni Hargita megyében is?

A Háromszéken megtelepedő Holsindustrie Schweighoferhez hasonló méretű német cég fafeldolgozó üzemet tervez Hargita megyében, a Gyergyószentmiklós melletti Vaslábra – írta hétfő este blogján Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke a cég nevét nem említi. Ám úgy tudja, a szóban forgó vállalat 400 munkahelyet ígér 70 hektár területen, 40 millió eurós beruházással, míg az osztrák cég Rétyen 650 állást ígért több mint 67 hektár területen, 150 millió eurós befektetéssel. „Ennek tükrében az a gyanúm, hogy mindkét cég csak dobálózik a számokkal, marketingcéllal” – írja a politikus.

Borboly emlékeztet korábbi álláspontjára, amely szerint Székelyföldön csak úgy lehet biztos jövőt teremteni, ha a fát helyben dolgozzák fel, és abból elsősorban az erdőtulajdonosok, illetve helyi vállalkozók profitálnak.

„Ismételten összefogásra kérem az erdőtulajdonosokat, a közbirtokosságokat, a helyi fafeldolgozókat. Csak akarat és párbeszéd kell ahhoz, hogy létrehozzanak egy hasonló üzemet, mint amilyet a külföldi cég tervez” – fogalmaz blogján a tanácselnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?