Szeretik a magyar termékeket a romániaiak

"Évek óta veszek magyarországi termékeket, és nagyon meg vagyok elégedve vele, nem cserélnék másra. Mást nem is nézek" - mondta a Duna Híradónak egy vásárló.

A piacon a magyarországi liszt fele annyiba kerül, mint a román, az olaj is olcsóbb, így egy családi bevásárlás alkalmával több száz forintot lehet spórolni.

Az egyik kereskedő szerint, aki egyszer vásárol egy termékből és tudja, hogy jó, akkor onnantól kezdve csak azt veszi. „Továbbra is vannak, akik csak a románt veszik, de sokan érdeklődnek a magyarországiak iránt. A kristálycukor, száraztészta biztosan olcsóbb, mint a román" – mondta a kereskedő.termek

A mezőgazdasági hivatal vezetője szerint azért olcsóbb a magyar áru, mert kis tételben, csomagtartókban, szatyrokban hozzák át Magyarországról. Nem fizetnek utána semmiféle adót, vámot, illetéket.

„Ezek a termékek többnyire hivatalos iratok nélkül érkeznek az országba, így a viszonteladók fele annyiért is adhatják. Elég, ha csak 24%-os forgalmi adót számítjuk, de több adó és illeték is van, amit nem fizetnek ki ezekért, ezért olcsóbbak" - mondta Nicolae Hodisan igazgató.

A szakértők arra számítanak, hogy ősszel a magyar termékek még népszerűbbek lesznek. A hosszantartó szárazság miatt a romániai élelmiszerek tovább drágulnak majd.

Kimaradt?