Drágul az útmatrica – egymillió bírságot nem hajtottak be

Egymillió bírságot nem fizettek ki az útmatrica nélkül rajta kapott sofőrök. A kiegyenlítetlen pénzbüntetések három év alatt gyűltek össze – közölte hétfőn Dan Șova. A nagyberuházásokért felelős tárca nélküli miniszter javaslata szerint ezeknek a bírságoknak a begyűjtését a pénzügyminisztérium kellene átvegye, annak érdekében hogy a pénzügyi törvénykönyv előírásait tudják alkalmazni az adósok ellen.

„Jelenleg a bírságok összegét peres úton próbálja behajtani az országos útkezelő társaság (CNADNR). Mivel az elmúlt három évben megközelítőleg egymillió bírságot nem fizettek ki az útmatrica nélkül rajta kapott sofőrök, javaslatunk szerint ezen összegeknek behajtását a pénzügyminisztériumnak kellene átvennie” – mondta Șova, aki szerint a pénzügyi tárca hatékonyabb módszereket alkalmazhat az adósokkal szemben.

Ugyanakkor megemlítette: az útadó összegét vélhetően  megemelik, a drágulás az országon keresztülhajtó kamionokat érinti. Mint mondta: az uniós országokhoz viszonyítva Romániában a legalacsonyabb a rovinyetta ára, ezért ezt 28-ról 32 euróra emelik azok esetében, akik 7 vagy tíz napra vásárolják meg a szükséges matricát. „Az áremelkedés nem érinti azokat, akik egy személyautóval rendelkeznek” – szögezte le a miniszter.

A tárcavezető azt nem közölte, hogy mikortól alkalmazzák a tervbe vett drágításokat.

Kimaradt?