Nyugdíjba küldené Bill Gates-t a részvényesek egy része

A Microsoft Corp húsz top befektetőjéből hárman azért lobbiznak, hogy eltávolítsák elnöki székéből a vállalat alapítóját, Bill Gatest. A milliádos, aki kisebb hátralépés után idén ismét a világ leggazdagabb embere, 38 évvel ezelőtt létesítette többedmagával a szoftveróriást.

Miután Steve Ballmer vezérigazgatót is több ízben nyomás alatt tartották a cég teljesítménye miatt, ez az első alkalom, hogy magát Bill Gates-t célozzák meg a részvényesek. Erről azonban mélyen hallgatott a cég egyik képviselője, ráadásul nincs ok arra, hogy a három, névtelenségét megtartó nyomásgyakorlót, akik a részvények mindössze öt százalékát birtokolják, figyelembe vennék.

A részvényesek azzal indokolják ezt a döntést, hogy az alapító személye akadályozza az új stratégiák beiktatását, és miután Ballmer egy éven belül lemond, attól is tartanak, hogy a keresendő új vezérigazgató döntési erejét csökkentené, amennyiben az jelentős változásokat szeretne látni a cégnél. Gates jelenleg 277 milliárd dollárt érő vállalat részvényeinek 4,5 százalékát birtokolja, és mivel évente mintegy nyolcvan milliót ad el az értékes papírokból, előreláthatóan 2018-ra marad annyival, hogy már nem lesz gazdasági ereje a Microsoftnál.

 

 

Kimaradt?