Csökkent a fogyasztás, jelentősen nőtt az élelmiszerek ára

A gazdasági válság öt éve alatt 24 százalékkal drágultak az élelmiszerek, a fogyasztás pedig 15 százalékkal esett vissza.

A legjobban a száraztészták ára emelkedett, itt a drágulás az 50 százalékot is eléri, átlagosan 48 százalékkal drágult a csirkehús, és 39 százalékkal a cukor. A mindennap használatos élelmiszerek ára átlagban 30 százalékkal emelkedett – írja összeállításában a zf.ro.

A lap által megszólított elemzők szerint a drágulás az inflációt követi, amely ugyanazon periódusban 20 százalékos volt. A nagyáruházak drágítással próbálták bepótolni az infláció miatt csökkent fogyasztás okozta bevételkiesést.

Míg az élelmiszerek 24 százalékkal drágultak, csökkent a lej vásárlóereje. 2008 decemberében 3,91 lejt ért egy euró, ma az uniós fizetőeszköz 4,46 lejbe kerül. A 14 százalékos eltérést az importált élelmiszerek esetében minden bizonnyal beépítették az árba – vélekednek a lap által megkérdezett elemzők.

Az élelmiszerek ára a következő időszakban vélhetően stagnálni fog. Jelentős áremelkedésekre nem kell számítani, amiatt sem, hogy visszaesett a gabonafélék ára. Utóbbinak idén a jó termés miatt egyharmaddal csökkent.

Csökkent ellenben a tojás ára, a korábbi hat lejhez képest jelenleg tíz tojást 4,7 lejért vásárolhatunk. A tojásár csökkenése azonban Európa-szerte tapasztalható. A gazdasági elemzők szerint nincs kizárva, hogy a következő periódusban ez emelkedni fog, különben sok termelő csődbe mehet.

Kimaradt?