Két napra városra költözik a falu Csíkszeredában

Két napra városra költözik a falu Csíkszeredában, szeptember 28. és 29-én. A 7határ.ro gazdaportál, a Fiatal Gazdák Egyesülete, valamint Csíkszereda Város Polgármesteri Hivatala közös rendezvényének célja a falusi élet bemutatása azoknak a városlakóknak, akik ritkán kerülnek kapcsolatba a faluval, vagy éppen kevés információjuk van az állattartásról, növénytermesztésről, a falusi élet mindennapjairól.

„Ez egy olyan egyedi rendezvény lesz, ami már Nyugat-Európában széles körben elterjedt. Egyesek számára kissé fura lehet Székelyföldön, Csíkszeredában „behozni a falut városra”, hiszen az itteni emberek többségének van kapcsolata a környező falvakkal”- számolt be a rendezvény sajtótájékoztatóján Mihály László szervező, a 7határ gazdaportál munkatársa. Mint elmondta, vannak olyan fiatalok, akik keveset tudnak a falusi élet működéséről, mindennapjairól, így elsősorban őket szeretnék megszólítani a rendezvénnyel, amelyen az állatok és mezőgazdasági gépek megtekintése mellett ki is próbálhatják például a fejést, vagy az állatok ellátását. A rendezvény helyszínéül szolgáló Dendrológiai parkban egy teljes falut fognak berendezni.

Haschi András a Fiatal Gazdák Egyesületének ügyvezetője elmondta, hogy a nagyszabású rendezvénnyel a városi embert szeretnék közelebb hozni a faluhoz, betekintést nyújtva abba a folyamatba, hogyan készülnek a hagyományos, házilag előállított helyi termékek.  „Tulajdonképpen a hagyományos gazdaságot a modern, versenyképes gazdasággal karöltve szeretnénk bemutatni, egy valós faluképet adva az érdeklődőknek” – mondta Haschi. Minden régió a sajátosságaival fog bemutatkozni, így többek között a Kászonok a juhtenyésztéssel, Alcsík a gabonatermesztéssel, Felcsík az állattartással, Udvarhelyszék pedig a gyümölcsfeldolgozással.

A Fiatal Gazdák Egyesületének ügyvezetője arra is kitért, hogy az ingyenes, mindenféle kóstolókkal tarkított rendezvényen hagyományos és helyi termékvásárt is tartanak, a Hargita Megyei Agrárkamara szervezésében, ahol a Székelytermék-család élelmiszereiből lehet vásárolni.

Lesz egy esztena ahol puliszkát főznek, valamint egy lovashintó is, amelynek segítségével a rendezvény két napja alatt a városközpontból a helyszínre szállítják az érdeklődőket. Emellett mintegy 30 szarvasmarha-fajtát, szürkemarhát, bivalyokat vonultatnak fel, de juhok, disznók és kisállatok számos fajtája is megtalálható lesz a rendezvényen. Továbbá lesz „old timer” traktorbemutató, amelyeket majd vezetni is lehet – részletezte Haschi.

Mihály László hozzátette, hogy a gyerekek számára játszóparkot rendeznek be, ahol a Talentum és a Pörgettyű Egyesületek segítségével hagyományos, falusi gyerekjátékokat mutatnak be nekik, de az állatsimogató sem fog elmaradni.

A rendezvény népszerűsítésére még az elmúlt hétvégén szalma és szénabálákat helyeztek ki Csíkszereda-szerte a szervezők, mintegy figyelemfelkeltőként, amelyet a hét folyamán helyi kisiskolások fognak feldíszíteni.

Sajnálatos módon már több incidens is történt, ugyanis a városközpontban, a Szabadság-téren ismeretlen tettesek felgyújtottak egy traktort formázó szénabálát, de több más szalma-installáció is megrongálódott. A szervezők elmondták, sajnálatos a vandalizmus jelenléte a városban, ez azonban nem tántorítja el őket a rendezvény népszerűsítésétől, így az elkövetkezőkben kicserélik a megrongálódott installációkat.

Kimaradt?