Júliusban nőtt az euróövezet és az EU külkereskedelmi többlete

Júliusban nőtt az euróövezet és a 28 tagú Európai Unió külkereskedelmi többlete júniushoz és tavaly júliushoz viszonyítva egyaránt - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Júliusban az előzetes adatok szerint az euróövezet 17 tagországának a világ többi országával folytatott kereskedelmében 18,2 milliárd euró többlet keletkezett, szemben a júniusi 16,5 milliárd eurós és a tavaly júliusi 13,9 milliárd eurós aktívummal, szezonális kiigazítás nélkül.

Az idén júliusban júniushoz képest szezonális kiigazítással ugyanakkor az export 1,6 százalékkal, az import 0,1 százalékkal csökkent az euróövezetben.

Az EU 28 tagállamában az idén júliusban 10,4 milliárd euró többlet keletkezett a külkereskedelmi mérlegben nem végleges adatok szerint, szemben a júniusi 9 milliárd euró és a 2012 júliusi 1,3 milliárd euró aktívummal, szezonális kiigazítás nélkül. 

Az idén júliusban az EU-ban szezonális kiigazítással az export 1 százalékkal csökkent, az import 0,3 százalékkal nőtt júniushoz képest.

Kimaradt?