Borboly a jövő szakembereire bízná a mezőgazdaságot

A második évfolyam indult a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara csíkszeredai kihelyezett vidékfejlesztési agrármérnök mesteri képzésén, harminchét hallgatóval. A szeptember 13-án a Márton Áron Gimnázium dísztermében tartott tanévnyitón a hallgatókon és tanáraikon kívül jelen volt Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, Budai Gyula, a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Káposzta József dékán, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. A megyeelnök beszédében a mezőgazdaság depolitizálásának szükségességét hangsúlyozta, amihez minél több felkészült szakemberre van szükség, és szerinte ezt a folyamatot segíti a Szent István Egyetem a kihelyezett tagozat működtetésével.

– Szeretném, ha minél kevesebb dolgunk lenne a mezőgazdaság terén nekünk, politikusoknak. Az itt képzett szakemberek tudásának a segítségével le lehet dolgozni vidékünk hátrányait, és előnyt lehet belőlük kovácsolni. Amíg nincsenek jól felkészült szakértőink, akik elmondhatják véleményüket egy-egy közügyben, addig a rétyihez hasonló beruházásoknál rabszolgaként fogják dolgoztatni a helybélieket, és mások fogják kihasználni a helyi erőforrásokat. Ezt az állapotot meg kell szüntetnünk – jelentette ki Borboly Csaba köszönetet mondva a magyar kormánynak azért, hogy Csíkszeredában támogat ilyen képzést.

Az elöljáró arra kérte a másodéves mesterképzős hallgatókat, hogy szakdolgozatukban tárják fel a Hargita megyében fellelhető számos jó kezdeményezést, szakmai szervezetek tevékenységét, és így segítsék a megyei tanács agrárstratégiájának megvalósítását, sőt mint mondta, szeretné viszontlátni őket a megye szakmai szervezeteiben, akár tanácsadóként az illetékes intézményekben.

Kimaradt?