Közel 30 százalékkal drágulhatnak a szeszesitalok

A jövedéki adó emelkedése miatt akár 28 százalékkal is drágulhatnak az év végéig a szeszesitalok. Megközelítőleg 10-16 százalékkal drágulhatnak a nemesitalok, a tömegfogyasztásra szánt italok ára pedig 20-28 százalékkal emelkedhet.

A jövedéki adó emelésének következményei egy hónap múlva érezhetők, miután a helyi termelők és az importőrök a jövedéki adó szeptember elsejei emelése előtt felhalmozott raktárkészletei elfogynak – közölte pénteki összeállításában az Adevărul napilap.

Az Italgyártók és Importőrök Egyesülete szerint a magasabb árakat leghamarabb az éttermek alkalmazzák majd, megközelítőleg 20-28 százalékkal emelhetik a pálinka, a bitter vagy a brandy árát. Kisebb, legtöbb 16 százalékos emelkedésre kell majd számítani a nemesitalok kategóriába tartozó gin, különleges likőrök vagy whisky esetében.

„A magasabb jövedéki adó okozta drágulás a hazai termékek esetében érzékelhető majd a leghamarabb, vélhetően már októberben. Az importból származó termékek enyhébb drágulása november és körül várható. Arra számítunk, hogy az áremelkedést leghamarabb az éttermek, hotelek és kávézók vendégei érzik majd meg” – közölte az Adevărul napilappal Florin Rădulescu, a szervezet elnöke.

Szeptember elsejétől az akoholos italok jövedéki adója 750-ről 1000 euróra nőtt hektoliterenként. Ezzel ugyanakkor az otthoni használatra főzött szeszesitalok jövedéki adója is megemelkedett, ezentúl a 25 fokos gyümölcspárlat után literenként 5,5 lej, az 55 fokos pálinka után pedig literenként csaknem 15 lej jövedéki adót kell majd fizetniük a bérfőzdéknek.

Kimaradt?