Hiába a bőséges termés, a gazdák nem járnak jól

A tavalyinál mintegy 40 százalékkal több, mintegy 7,3 millió tonna gabona termett az idén Romániában, ám a gazdag termés ellenére a gazdák bevételei nem emelkedtek számottevő módon 2012-höz képest. A búza felvásárlási ára átlagban 25 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, azonban egyes termelők 40 százalékkal kevesebb pénzt kaptak a gabona tonnájáért. „Az árcsökkenés normális jelenség egy olyan évben, amikor bőséges a termés. Ami szokatlan, az a csökkenés mértéke, mivel nálunk nagyobb, mint a külföldi piacokon. Éppen ezért ellenőrzésbe kezdtünk, hogy megállapítsuk, nem-e kötöttek egyezséget a felvásárlók, hogy leszorítsák az árat” – nyilatkozta a Capital gazdasági napilapnak Bogdan Chiriţoiu, a Versenyhivatal elnöke.

Az intézmény augusztus végén végzett ellenőrzést a tíz legnagyobb gabonakereskedő cég (Agricover, Alfred G. Toepfer, Ameropa, Bunge, Cargill stb.) székhelyén. Az ellenőrök nemcsak dokumentumokat néztek át, hanem a vállalatok elektronikus levelezésében is kerestek egy esetleges kartellre utaló nyomokat. A nagykereskedőket Traian Băsescu államelnök is kitámadta a közelmúltban, felhívva a figyelmet arra, hogy az elméletileg konkurens vállalatok idei gabonafelvásárlási árai között minimális volt a különbség, mindössze 1 euró.

A hazai gabonapiacot öt multinacionális cég uralja, melyeknek összesített forgalma 1,3 milliárd eurót tesz ki. Ezek idén tonnánként 150 eurónál is olcsóbban vásárolták fel a búzát a gazdálkodóktól, majd jelentős haszonnal adták tovább külföldön. A Capital információi szerint a Romániában felvásárolt búzát a nagykereskedők Egyiptomban például tonnánként több mint 180 euróért értékesítették. „A piacon nagyon egyoldalúak az erőviszonyok a felvásárlók javára, amit jeleztünk is az ágazat helyzetéről készített 2010-es jelentésünkben. Büntetni azonban csak a tisztességes versenyt megkérdőjelező megegyezéseket tudjuk, ha bizonyított ezek megtörténte” – mondta Bogdan Chiriţoiu.

A szakemberek szerint a kialakult helyzetért nagyrészt a kormányt terheli a felelősség, mivel nem támogatja kellő módon a gazdálkodókat. „Az ilyen helyzetek kivédésére, a piac szabályozása céljából dolgozták ki az uniós agrárpolitikát, de Romániában nem alkalmazzák. Nálunk nem működik az intervenciós ár rendszere, ami lehetővé tenné, hogy az Európai Unió az APIA-n (Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség – szerk.megj.) keresztül felvásárolja a termést a gazdáktól. Nincsenek intervenciós- és közraktárak sem, ezért aztán a termelők kénytelenek már a kombájn mellől eladni a termést, olyankor, amikor annak még nincs ára” – nyilatkozta a maszol.ro.nak Sebestyén György, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke.

Hátrányosan érintette a gazdákat az is, hogy a Ponta-kabinet áprilisban elvonta a forrásokat a gázolaj támogatástól, aminek következtében a mezőgazdasági termelők nem tudnak kedvezményes áron vásárolni üzemanyagot. „Ez történik minden olyan támogatással, amit nemzeti alapból és nem uniós forrásból kellene finanszírozni, nincs rá pénz. Mióta beiktatták, ez a kormány csak azt keresi, hogy ne adjon támogatást a mezőgazdaságnak és, hogy magasabb adót hajtson be” – mondta keserűen Sebestyén György.

 

Kimaradt?