Így "régiósítják" a román adóhatóságot

Közzétette az Országos Adó- és Pénzügyi Igazgatóság (ANAF) az új működési struktúráját szabályozó rendelkezését, amely az országban működő 180 megyei és helyi pénzügyi igazgatóság jogállását szabályozza. Az intézmény közzétette lista megszabja, melyik helység milyen pénzügyi igazgatósághoz tartozik.

A teljes lista ITT letölthető. Az ANAF átszervezését követően nyolc regionális igazgatóság működik majd, központjai Erdélyben Kolozsvár, Temesvár és Brassó lesznek.

Az intézmény vezetőségének javaslata szerint országszerte nyolc város biztosít székhelyet az Országos Pénzügyi Igazgatóság átszervezését követően az új, regionális igazgatóságoknak. A három erdélyi város - Kolozsvár, Brassó, Temesvár - valamint Bukarest mellett Iașiban, Galacon, Ploiești-en illetve Craiován működik majd regionális pénzügyi igazgatóság.

A  kormány a 2013/520-as számú rendelete augusztustól hatályon kívül helyezte az adóhatóság működését valamint a vámhatóság jogállásáról szóló határozatokat. A rendelet ugyanakkor összevonta a vámhatóságot illetve a megyei adóhatóságokat, ami az ANAF teljes átszervezését jelenti.

Az ANAF korábbi közleménye szerint a szervezet alkalmazottjainak létszáma összességében nem változik, de sok alkalmazottat új helységbe vagy osztályra helyezhetnek át. A pénzügynél tevékenykedő közalkalmazottak egy része képzettségének és felkészültségének megfelelően más munkahelyeket választhatnak azokon az osztályokon, ahol személyzethiány van.  

Az ANAF korábban közölte: az átszervezés célja az intézet működésének rugalmasabbá tétele, figyelembe véve a területi egységeinél kifejtett tevékenység méretét. Az átszervezés eredményeként új igazgatóság is alakul Adócsalás-ellenes Főigazgatóság (DGAF) néven, ennek a célja az adócsalás megelőzése illetve feltárása.

Kimaradt?