Romániát is érinti a magyar egészségügyi turizmus fejlesztése

Egyre inkább növekszik az egészségügyi turizmus jelentősége Magyarországon - mondta a Magyar Turizmus (MT) Zrt. regionális marketing igazgatója a Szatmár-Beregi Élményliget fejlesztése című projekt rendezvényén szerdán az MTI-nek. Az egészségügyi turizmus különösen a határmenti megyékben virágzik.

Katona Ilona a szatmári kisvárosban megvalósuló, több mint 200 millió forint (mintegy 3 millió új lej) értékű turisztikai szolgáltatásfejlesztés kapcsán elmondta, ez a turisztikai ágazat komoly jövő előtt áll, és érdemes ebbe befektetni.

Úgy tűnik, a turizmus kezd talpra állni a válság után Magyarországon is, a korábbi negatív folyamatok helyett már pozitív eredményeket lehet felmutatni - mondta Katona Ilona, utalva arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint 4,9 százalékkal növekedett a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma idén január és június között Magyarországon.

Az Észak-alföldi régió három megyéjére (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok) vonatkozóan elmondta, a térségben az eltöltött vendégéjszakák számát tekintve másfél százalékos bővülés volt tapasztalható januártól júniusig, a vendégforgalom pedig mintegy három százalékkal növekedett.

A Szatmár-Beregi Élményliget fejlesztése című program keretében a projektgazda Saliens Egészségügyi Zrt. két ütemben hajt végre egészségügyi-gyógyászati beruházásokat uniós támogatással. Az első ütemben 215 ezer eurós fejlesztés valósult meg, amelynek keretében kialakítottak egy wellness- és pálinkagasztronómiai szolgáltatásokat nyújtó épületegyüttest, bowling-, squash- és teniszpályákat, valamint egy többfunkciós játékvárat.

A projekt második ütemében, 2014 végéig, csaknem 450 ezer euróból megépül egy egészségügyi- és szálláshely-szolgáltatásokat nyújtó komplexum. A fejlesztés keretében kialakítanak egy természetgyógyászati rendelőt, illetve egyebek mellett egy sóbarlang és gyógynövények szakszerű termesztésére szolgáló fóliasátor is létesül.

A fejlesztésekhez összesen 463 ezer eurós uniós támogatást nyert a Saliens Zrt.

Kimaradt?