Petíció: nyisson üzletet Kolozsváron az IKEA!

Mintegy 3700-an írták alá azt az online petíciót, melynek kezdeményezői arra szeretnék rábírni az IKEA vezetőségét, hogy Kolozsvár környékén nyissák meg második romániai áruházukat. Az aláírók között szép számmal akadnak Maros-, Beszterce-Naszód és Szatmár megyeiek is, sőt, még egy caracali is támogatja a kezdeményezést. Annak ellenére, hogy sokan örülnének annak, ha a svéd bútor- és lakberendezési áruház Erdélyben terjeszkedne, erre a közeljövőben nem sok esély van.

„Kevés az esély arra, hogy 2014 végéig még egy áruházat nyissunk” – nyilatkozta Cornel Oprişan, az IKEA Románia kiskereskedelmi igazgatója, hozzátéve, hogy jelenleg keresik a megfelelő helyet. A cég vezetősége először 2007 szeptemberében, alig hat hónappal azután, hogy Bukarest határában megnyílt az első romániai IKEA áruház, jelentették be, hogy a második áruház megnyitásának tervein dolgoznak, s folynak a tárgyalások a szükséges földterület megvásárlásáról.

A cégvezetés lelkesedését az indokolta, hogy az első félév eredményei minden várakozást felülmúltak, a forgalom 40 millió euró volt, ami hozzávetőleg 4 százalékos részesedést jelentett a bútorpiacon. 2008-ban már 88 millió euró volt a skandináv óriásvállalat itteni forgalma, s az optimista jóslatok azt vetítették előre, hogy két-három év leforgása alatt átléphető a 100 millió eurós határ. A gazdasági válság azonban áthúzta a derűlátó számításokat, növekedés helyett visszaesett a forgalom, s a 2011-2012-es időszakban a cég 8,6 millió eurós veszteséget szenvedett el.

Tavaly 2,9 millióan fordultak meg a bukaresti áruházban, 200 ezerrel többen mint egy évvel korábban, ám az eladások volumene nem nőtt számottevően. Tavaly a forgalom 76 millió eurót tett ki, ami szerény eredménynek számít, lévén, hogy az IKEA áruházak túlnyomó többségében az éves forgalom 80 és 90 millió euró között mozog. Idén Cornel Oprişan a forgalom növekedésére számít, ám arról nem nyilatkozott, hogy százalékban ez mit jelent.

Jelenleg az IKEA-nak 43 országban 338 áruháza van, melyekben tavaly 776 millió vásárló fordult meg, a forgalom pedig 27,5 milliárd eurót tett ki. Magyarországon két IKEA áruház van, a 38 millió lakosú Lengyelországban pedig hat.

A romániai IKEA vezetősége korábban utalt rá, hogy Kolozsvár és Iaşi merültek fel, mint a második belföldi áruház lehetséges helyszínei.

 

 

 

 

Kimaradt?