Érdektelenek a háromszéki vállalkozók a többletadó visszaigénylésben

A sepsiszentgyörgyi cégek nem érdekeltek a többletadójuk visszaigénylésében. Bár a helyi önkormányzat a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül már több hónapja elindította pályázatát, eddig mindössze 22 vállalkozó nyújtotta be kérését az idén befizetett ingatlanadó többlet visszaigénylésére, habár legalább 400 cég lenne erre jogosult.

A kamara elnöke, Édler András lapunknak elmondta: a 22 pályázó 220 ezer lejnyi összeget igényelt, a legnagyobb megpályázott összeg 70 ezer lej. Édler kifejtette: arra számított, hogy ennél nagyobb sikere lesz ennek a támogatási programnak a helyi vállalkozók körében, figyelembe véve, hogy a pályázati rendszer rendkívül egyszerű, „két lejbe és egy órányi munkaidőbe telik”.

Mint arról beszámoltunk, a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek pályázhatják vissza az idei ingatlanadó többletet, esetenként akár annak kétszeresét is. A Kereskedelmi és Iparkamara www.ccicov.com honlapján elérhető a pályázati kiírás, és október 11-ig folyamatosan fogadják pályázatokat azoktól a cégektől, amelyek visszaigényelnék az idén befizetett többletadójukat. Az adóemelés mintegy 2,5 millió lejes többletbevételt generál a város kasszájába, ebből félmillió lejt visszafordítanak a helyi cégek számára.

Az érintettek 13 tételre kérhetnek pénzt, többek között arra, hogy felújítsák épületeiket, zöldövezetet, bababarát környezetet alakítsanak ki, fejlesszék számítógép parkjukat, munkaeszközöket vásároljanak, kiállításokon vegyenek részt, megszerezzék az ISO minősítést, de van kamat és lízingtámogatás is.

 

Kimaradt?