Franciaországban is lesz génmódosított kukorica

Megsemmisítette a francia Államtanács a MON810 típusú génkezelt kukoricafajta termesztésének tilalmát – számol be a a 7hatar.ro, a francia Le Figaro című lapra hivatkozva. A legfőbb francia közigazgatási testület szerint a lépés túlzott volt, a vonatkozó európai uniós rendelkezés ugyanis csak vészhelyzetben vagy súlyos egészségkárosodás esetén engedélyez hasonló tilalmat. Az Államtanács két éven belül másodszor semmisítette meg a kormány MON810-re vonatkozó tiltó rendelkezését.

Franciaország 2007-ben sürgősségi intézkedésként fogadta el azt a rendeletet, amely felfüggesztette a géntechnológiával módosított MON810 kukorica vetőmag belföldön történő értékesítését és felhasználását, majd 2008‑ban két olyan rendeletet hozott, amelyek megtiltották a MON810 kukorica vetőmagjainak az ültetését.

A Monsanto és több vetőmaggyártó társaság azonban a francia államtanácshoz fordult, abban bízva, hogy a taláros testület majd megsemmisíti a fenti intézkedéseket. Ez utóbbi végül kérdéseivel az Európai Bíróságot kereste meg. A Bíróság szerint ilyen tilalmat csak akkor lehet bevezetni, ha „az emberi egészséget, az állati egészséget vagy a környezetet nyilvánvaló módon veszélybe sodró, jelentős kockázatot képező helyzet” áll fenn. Az Államtanács végül erre, illetve Bruno Le Maire mezőgazdasági miniszternek a rendelet bevezetésekor elkövetett „értékelési hibáira” – hivatkozva semmisítette meg a tiltást, zöld utat adva az amerikai Monsantónak.

Ezzel a lépésével Párizs 180 fokos fordulatot vett a génmódosított növények termesztésének engedélyezésével kapcsolatban, mivel Franciaország – kormánytól függetlenül – éveken keresztül kitartóan ellenezte a génmódosított növények termesztését, és igyekezett minél több akadályt gördíteni a GMO-növények elterjedése ellen.

Ezért is hitte az Államtanács döntését követően Párizsban mindenki azt, hogy valamit rosszul értett, főleg hogy a környezetvédelmi miniszter, Philippe Martin is kijelentette: a kormány viszonyulása a génmódosított kultúrákkal szemben nem változott, és továbbra is ellenségként tekint azokra.

Kapcsolódók

Kimaradt?