Júniusban 5 lejjel csökkent a nettó átlagbér

Öt lejjel, 1606 lejre csökkent az nettó átlagbér júniusban. A bruttó átlagbér 2219 lej volt, 0,3 százalékkal kevesebb, mint májusban – közölte az Országos Statisztikai Hivatal kedden. A legjobban a kőolajkitermelésben és a gázkitermelésben dolgozók keresnek, átlagban nettó 4049 lejt, a leggyengébben pedig a szálloda- és vendéglátóipari alkalmazottak, akik átlagban 880 lejt vihetnek havonta haza.

Egy naptári év folyamán ingadozik a fizetési mutató, mivel vannak hónapok, amikor bérkiegészítések, bónuszok és egyéb juttatások növelik a béreket. Az idei évben a legszámottevőbb fizetésnövekedés a szesziparban volt: ebben az ágazatban 14 százalékkal emelkedtek a bérek, míg a dohányiparban, 12,3 százalékkal.

A júniusi átlagbér előző hónaphoz képesti csökkenését az okozhatja, hogy májusban sok cégnél osztottak fizetéskiegészítéseket, prémiumokat, illletve az is, hogy kisebb bevételt számoltak a gyártók. A tanügyben júniusban 1,6 százalékkal csökkentek a bérek, amelynek részben az a magyarázata, hogy megkezdődött a szünidő.

Kimaradt?